Falukorv på vegovis!

Den första rätten jag gjorde när jag skulle bjuda mamma och pappa på mat var falukorv i ugn. En klassiker. Detta var i slutet på 80-talet och hur rätt som helst. Jag kommer ihåg hur glad och stolt jag var när jag ställde fram falukorvsringen späckad med äpple,ost,senap och kechup. Osten hade smält så fint och gav hela anrättningen en gyllenbrun finish. Måste dock erkänna att min förtjusning i denna rätt har svalnat under åren. 
 
Samma glädje kände jag när jag lyssande på radioprogrammet LosVego och till min stora förtjusning upptäckte att det finns en vegetarisk variant på faukorv i ugn. Jag inspirerades av detta recept och gjorde som jag brukar... en egen variant :)
 
Vill ni ha LosVegos recept så länkar jag det här! http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/846429?programid=5040 
Vill verligen tipsa om detta superbra program!
 
Så här gjorde jag (tog vad jag hade hemma att fylla auberginen med)
1 aubegine
körsbärstomater (skivade tunt)
gulbeta (skivad tunt)
olivolja
salt
 
På med ugnen 250 grader
Skär auberginen på längden lägg bitarna på en skärbräda med platta sidan neråt, skär sedan skåror från "skal"sidan nästan ända ner till botten men bara nästan! Fyll sedan skårorna med tomat och gulbeta. Lite trixigt men helt klart värt varige liten svordom. Nu kommer aubeginen böja sig och se ut som en ilsken katt som reser ragg) det är helt ok! När det är klart, lägg bitarna i varsin bit folie, ringla olivolja och stö salt på, vira in i foliet.
Skuts in i ugnen! 40 min. Tadaaa! klart :)
Jag åt min med halomiost (inte vegansk), mild Ajvar, persilja och Bjäst (det som ligger ovanpå). 
Lycka till!
 
 
 
 

Kommentera här: