Bästa fredagen med mandelbollar och hemgjord pesto

Jepp!
 Mandelbollar var ordet och när man inte har pesto (peston ska vara i mandelbollarna) hemma får man göra egen på det man har hemma.
 
Lilla kaninen får förlåta men vi får dela på persiljan för jag behöver den i peston.
 
Ok! Då sätter vi i gång :)
 
Pesiljepesto (utan nötter)
1dl solrosfrön eller solroskärnor (jag tog solroskärnor som jag rostade i stekpanna)
1 dl olivolja
2dl bladpersilja (skär i små bitar)
0,5 dl vatten
salt och peppar (vitpeppar)
1 dl ost (jag tog mellanlagrad prästost, det var det som fanns hemma)
 
Jaa, det är ju inte jättekrångligt detta; det nämligen bara att mixa alltihopa (låt solroskärnorna svalna innan) till en härlig grön röra.
Självklart kan man med fördel ha peston på bröd, som tillbehör, glad färgklick, eller mummsa på som den är. Här kommer jag att ha den i mandelbollsmeten.
Bladpersiljepesto.
 
Mandelbollar (recept från boken "MeraVego mat för hela familjen" av Sara Ask&Lisa Bjärbo)
1 dl stora vita bönor (eller testa med de bönor du har hemma, jag råkade faktiskt ha vita, annars hade jag testat andra)
2 ägg
2 vitlöksklyftor
1 liten lök (jag hade en lite större lök som jag bara delade)
0,5 tsk salt
svartpeppar
1-2 msk pesto (här använde jag min hemmagjorda)
1 dl riven ost (ta vad du har hemma)
0,5 dl ströbröd
 
Gör så här: Mixa i hop alltihop utom ströbrödet som du blandar ner sist. Låt det sedan stå och svälla några minuter. Rulla sedan runda bullar ca 40 st. Lägg dem i kokande vatten och låt koka tills de flyter upp till ytan (några minuter) 
Stek sedan bollarna i matfett på medelstark värme till de fått lite färg.
Klart!
Serveras med fördel till potatismos, sötpotatisstomp, rödbetssallad m. linser och salladsost och vita bönor (se bilden)
 
Lycka till!